Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων. Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως στις γυναίκες η πάθηση είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες. Η εμφάνιση των επεισοδίων τυπικά είναι απότομη, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια εμφανή αιτία, ωστόσο υπάρχουν και οι κρίσεις πανικού που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. όταν κάποιος είναι σε κάποιο μέρος μικρό όπως ένας ανελκυστήρας – κλειστό φοβία).

Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Άτομα που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάποια κρίση πανικού μπορούν μερικές φορές να “αντέξουν” την κρίση χωρίς να παρουσιάσουν εξωτερικά συμπτώματα, ενώ σε αντίθεση άτομα που βιώνουν την κρίση για πρώτη φορά μπορεί να πιστέψουν πως παθαίνουν έμφραγμα ή νευρικό κλονισμό.

Συμπτώματα Κρίσης Πανικού

Η κρίση πανικού που προέρχεται από την έκθεση μας σε  έντονο άγχος έχει πληθώρα συμπτωμάτων, ψυχικών αλλά και σωματικών. Παρόλα αυτά δεν είναι προϋπόθεση να έχουμε όλα αυτά τα συμπτώματα για να μιλήσουμε για κρίση πανικού.

Ψυχολογικά Συμπτώματα

 • Αδυναμία προσοχής και συγκέντρωσης.
 • Έντονος φόβος για την υγεία και πολλές φορές τρόμος για την απώλεια της ζωής.
 • Φόβος ότι το άτομο θα χάσει τον έλεγχο.
 • Φόβος ότι το άτομο οδηγείται στην παράνοια.
 • Έντονος φόβος ότι η κατάσταση αυτή θα επαναληφθεί.
 • Φόβος για κλειστούς χώρους-έλλειψη οξυγόνου.
 • Φόβος για πολύβουα και πολυπληθή μέρη-αποφυγή του συγχρωτισμού με πλήθος ανθρώπων.
 • Υποχόνδρια συμπεριφορά σε σχέση με την υγεία.

Σωματικά Συμπτώματα

 1. Δύσπνοια (σα να μην φτάνει ο αέρας για αναπνοή, που οδηγεί σε γρήγορη και επιπόλαιη αναπνοή)
 2. Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών (καταλαβαίνει δηλαδή κανείς και αισθάνεται την καρδιά του να χτυπά τόσο έντονο που έχει την αίσθηση ότι θα σπάσει.)
 3. Μυϊκή ένταση και σφίξιμο, πολλές φορές κράμπες.
 4. Τάση λιποθυμίας.
 5. Ζάλη και τρέμουλο.
 6. Αίσθημα αστάθειας και έλλειψης ισορροπίας.
 7. Αίσθημα βάρους στο στήθος, σαν να είναι πολύ βαρύ και θα πνιγεί.
 8. Μούδιασμα και μυρμηγκιάσματα σε όλο το σώμα.
 9. Εξάψεις-ρίγη και έντονη εφίδρωση κυρίως στα άκρα.
 10. Ναυτία και στο στομάχι και έντονη τάση προς έμετο.

Οι επανειλημμένες κρίσεις πανικού μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή του ατόμου. Επηρεάζουν και αλλάζουν τη λειτουργικότητα και τους φυσιολογικούς ρυθμούς των ανθρώπων που τις βιώνουν. Ταυτόχρονα χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση οι κρίσεις ή οι προσπάθειες αποφυγής τους μπορεί να αλλάξουν ολοκληρωτικά τη ζωή ενός ατόμου.

Δεν μπορούμε όμως απλά να μιλάμε για αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού χωρίς να αναφερθούμε συνοπτικά στην αιτιολογία αυτών στους λόγους που συμβάλλουν στη δημιουργία τους. Σε μεγάλο βαθμό η κρίση πανικού είναι σωματοποίηση έντονων ψυχικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κρίσεις συμβαίνουν όταν είμαστε σε πίεση και στρες, τις περισσότερες φορές έρχονται εκεί που δεν τις περιμένουμε, όταν έχουμε την αίσθηση-πεποίθηση ότι έχουμε «ξορκίσει το κακό».
Ο πανικός λειτουργεί σαν ένα δυνατό σωματικό ξυπνητήρι που μας υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα υπάρχουν και περιμένουν επίλυση-αντίδραση από εμάς.

Παίρνοντας υπόψη τα  παραπάνω, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η βοήθεια στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από τις κρίσεις πανικού ολοκληρωτικά και χωρίς επανάληψη. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει την ανακούφιση από τα συμπτώματα, μόνο τα φάρμακα όμως δεν δίνουν αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημα και το όποιο συχνά με τη λήψη φαρμάκων τείνει να επαναλαμβάνεται ή να παγιοποιείται.
Ταυτόχρονα και επειδή τα σωματικά συμπτώματα είναι πολύ έντονα στις κρίσεις πανικού, είναι καίριο να συμβουλευτούμε τον γιατρό που μας παρακολουθεί ώστε να αποκλειστεί η οποιαδήποτε οργανική αιτία για τα συμπτώματα.
Ο κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του πανικού είναι καίριας σημασίας να αναλογιστεί τις ανάγκες του και τι είδους αντιμετώπισης χρήζει το πρόβλημα του.