Η Μαρία Ξηρού γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις βασικές και μεταπτυχιακές της σπουδές στην (B.Sc.)Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Central Lancashire, στη συνέχεια παρακολούθησε κι ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στην Ψυχολογία της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Southampton, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε σε μονάδες συμβουλευτικής ατόμων με ειδικές ικανότητες και τις οικογένειες τους προσφέροντας υποστήριξη στην ένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα ειδικεύτηκε στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία στη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Ψ.Ν.Α.). Δίδαξε σε διάφορα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ και συμμετείχε σε προγράμματα αγωγής υγείας από αναγνωρισμένους φορείς Προαγωγής της Υγείας στην Ελλάδα (Ινστιτούτο Προληπτικής Κοινωνικής Ιατρικής Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρικό – Τμήμα, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρική Σχολή-Ψυχιατρική Κλινική Αιγινήτειο). Έχει πιστοποίηση στην χορήγηση και αξιολόγηση ψυχομετρικού τεστ MMPI-2 Minnesota Multiphasic Personality Inventory από την ISON Psychometrica. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιελάμβαναν στο παρελθόν τις εφαρμογές προγραμμάτων πρόληψης της υγείας εξετάζοντας τις αντιλήψεις για τον καρκίνο του πνεύμονα σε μία διαπολιτισμική μελέτη σε δείγμα υγιών Βρετανών και Ελλήνων, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την συμπεριφορά των γυναικών για την αυτό- ψηλάφηση του μαστού. Επίσης έχει ασχοληθεί με προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν την διαδικασία «λέγοντας τα δυσάρεστα νέα» σε ασθενείς με καρκίνο σε συνεργασία με ιατρικό προσωπικό.

Ξεκινώντας την εργασία της στην Ελλάδα για 4 έτη εργάστηκε σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ατόμων με ειδικές ικανότητες και την υποστήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους ενώ παράλληλα εκπαιδευόταν σε ειδικά προγράμματα που είχαν αντικείμενο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην συγκεκριμένη ομάδα, πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης PORTAGE για Α.Μ.Ε.Α. Εργάστηκε ως θεραπεύτρια με έφηβους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και με τις οικογένειες για πέντε έτη στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αντικείμενο την συμβουλευτική σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο με άδεια άσκησης επαγγέλματος από την νομαρχία Αθηνών και δέχεται κατόπιν ραντεβού για: ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική εφήβων, γονέων και θεραπεία ζευγαριών. Υποστήριξη σε ασθενείς με απειλητικές ασθένειες για την ζωή τους και τις οικογένειες τους. Πάντα σε συνεργασία με παιδοψυχίατρο ή ψυχίατρο για την φαρμακευτική αγωγή όταν αυτή είναι απαραίτητη. Την τελευταία 12ετία είναι σε συνεχή ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση κι εποπτεία, συμμετέχοντας σε βιωματικά σεμινάρια με ειδίκευση την οικογένεια, παιδιά, εφήβους, γονείς, και την θεραπεία ζευγαριών.

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας (ΕΕΣΣΚΕΨΟ).